EYEco eyeCO, een spin-off van imec en de Universiteit Gent, ontwikkelt een digitale bril

EYEco eyeCO, een spin-off van imec en de universiteit Gent, start in samenwerking met Tokai Optecs de ontwikkeling van digitale brillenglazen voor presbyopie (ouderdomsverziendheid). De vernieuwende technologie zal het zicht van de mensen onder alle omstandigheden optimaliseren.

Zoals je huid veroudert, verliezen je ooglenzen geleidelijk hun elasticiteit. Hierdoor gaat het zicht van nabij achteruit vanaf ongeveer 45 jaar. Een lees- of progressieve bril biedt voor dit probleem een oplossing, maar is zeker niet ideaal in alle omstandigheden. Fabrikanten produceren daarom aparte brillenglazen, specifiek voor computerwerk, autorijden, sport- en hobbyactiviteiten: een onhandige oplossing. Progressieve brillen zijn ook niet je dat. Ze kennen vertekening, kunnen vermoeiend zijn bij computerwerk en zijn soms ook beroepsmatig vervelend. Als architecten bijvoorbeeld brede plannen moeten lezen, zullen de lijnen aan de zijkant afbuigen. Schilders die van op een hoogte neerwaarts moeten kijken, ondervinden ook vaak moeilijkheden. Leerkrachten die veel schrijven op een schoolbord, beeldschermwerkers, piloten ...

Het doel van EYEco eyeCO is om hier een antwoord op te geven door een slimme bril op de markt te brengen die elektronisch het zicht over het hele oppervlak van het brillenglas corrigeert. En daardoor onder alle omstandigheden een hoger visueel comfort biedt, zonder het esthetische aspect van een bril te verwaarlozen.

Steun van Vlaams minister van Economie en Innovatie

“Deze spin-off is een mooi voorbeeld van mijn visie dat onze Vlaamse innovatieve technologie zal zorgen dat het leven voor gewone mensen in de toekomst zal verbeteren”, aldus Vlaams minister van Economie en Innovatie Philippe Muyters. “Wereldwijd worden jaarlijks miljoenen mensen geconfronteerd met ouderdomsverziendheid. Deze innovatieve oplossing betekent een enorme stap voor de levenskwaliteit van mensen die hierdoor getroffen zijn. Ik ben dan ook zeer blij dat ik de kans krijg om hier mijn steentje aan bij te dragen.”

1,4 miljoen euro seed funding

EYEco eyeCO heeft 1,4 miljoen euro seed funding opgehaald bij vier verschillende partners: Tokai Optecs nv, FIDIMEC nv, QBIC ARKIV nv en SOFI. Deze investering wordt nu gebruikt voor het ontwikkelen van een eerste product in samenwerking met imec en Tokai Optecs. Verder helpen QBIC en PMV met de uitbouw van de strategie en het businessplan.

Partners aan het woord

Kurt Leuridan, CEO van Tokai Optecs:

“Tokai is een Belgisch-Japanse lensfabrikant die vanuit zijn geschiedenis zeer veel belang hecht aan technologische innovatie die leidt tot een verbetering van het visuele comfort. Met onze investering in EYEco eyeCO wensen we deze traditie verder te zetten en onze klanten in de toekomst slimme brillen aan te bieden.”

Luc Van den Hove, CEO van imec:

“Entrepreneurship zit ingebakken in het DNA van imec. We gaan daarom actief op zoek naar onderzoeksresultaten die we op de markt kunnen introduceren via spin-offs. Zo hebben we de voorbije jaren verschillende beloftevolle ondernemingen opgericht, telkens op basis van een unieke technologie en met een nobel maatschappelijk doel. Ik ben zeer verheugd dat ook EYEco eyeCO dit pad volgt en de technologie rond slimme lenzen zal ontwikkelen tot een eerste toepassing.”

Martin De Prycker, partner bij QBIC:

"We zien erg veel potentieel in de technologie van EYEco eyeCO en hun markttoepassingen. Daarom hebben we beslist om dit grensverleggend project te financieren en de firma te adviseren bij hun groei."

De oprichters

Oprichters van EYEco eyeCO zijn Jelle De Smet en Paul Marchal. De Smet deed bij imec onderzoek rond elektronisch focusseerbare contactlenzen op basis van micro- en nanotechnologie. Marchal was voorheen accountdirector voor imec in San Francisco (VS). 

EYEco eyeCO roept mensen met leesbrillen op om enquête in te vullen

Om de ervaringen van mensen met lees- of progressieve brillen beter te begrijpen, wil EYEco eyeCO graag hun mening. Interesse om mee te werken? Vul de enquête in. Hartelijk dank.

Word-versie-persbericht.docx

DOCX - 90 Kb

Over-EYEco-eyeCO.docx

DOCX - 48 Kb

Korte-bio_s-oprichters.docx

DOCX - 53 Kb

Over-Tokai-Optecs.docx

DOCX - 41 Kb

Over-imec.docx

DOCX - 59 Kb

Over-Qbic.docx

DOCX - 42 Kb

Over-SOFI.docx

DOCX - 43 Kb

Niels Janssens

pr-specialist, Primetime Communication

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.